Kissinger, Henry

Kissinger, Henry

Ο Kissinger γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς εβραϊκής καταγωγής, οι οποίοι το 1938 διέφυγαν στις ΗΠΑ υπό την απειλή του ναζιστικού καθεστώτος. Αρχικά ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο Harvard, αλλά παράλληλα συμμετείχε σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και επιτροπές που αφορούσαν την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Henry Alfred Kissinger διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί προεδρίας Νίξον. Έχει επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για τη συνεισφορά του στη διεκπεραίωση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ, με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας και το Μετάλλιο της Ελευθερίας.
Η αμφιλεγόμενη σταδιοδρομία του σημαδεύθηκε από την επιτυχημένη διπλωματική προσέγγιση της Κίνας, την αναθέρμανση των σχέσεων των ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ, αλλά και από μια σειρά μη δημοφιλών πολιτικών πρωτοβουλιών, όπως την υποστήριξη της δικτατορίας στη Χιλή και την ανοχή της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο.
Έχει γράψει πολλά βιβλία, όπως το «Does America Need a Foreign Policy
- », το «Years of Renewal» και το «Διπλωματία». Ο Kissinger σήμερα είναι πρόεδρος της Kissinger Associates Inc., μιας διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας.