Καγιάμ, Ομάρ

Ο Ομάρ Καγιάμ (18 Μαΐου 1048 - 4 Δεκεμβρίου 1131). Ιρανός μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος και ποιητής. Είναι από τους πιο γνωστούς εκφραστές της Χρυσής Εποχής των Αράβων. Η πραγματεία του για την Απόδειξη Αλγεβρικών Προβλημάτων θεωρείται ορόσημο για την επιστήμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ομάρ Καγιάμ είναι εμπνευστής του πασίγνωστου συμβολισμού (x) για την επίλυση εξισώσεων. Ο ίδιος το αποκαλούσε shiy (χι) που σημαίνει «κάτι» στην αραβική γλώσσα. Αργότερα μεταφράσθηκε στην ισπανική ως xay και από ’κεί κατέλαβε όλο τον πλανήτη ως x. Ο άγνωστος x.

Έξω από το Ιράν ο Καγιάμ άφησε το στίγμα του στη λογοτεχνία χάρη στη μετάφραση των έργων του και της εκλαΐκευσης από άλλους λόγιους. Το έργο του είχε τεράστια απήχηση στις αγγλόφωνες χώρες. Ο Καγιάμ αναδείχθηκε ως ένας από τους διασημότερους ποιητές σε Ανατολή και Δύση χάρη στην περίφημη μετάφραση των τετράστιχών του, των Ρουμπαγιάτ.

Παρόλο που ο Καγιάμ είχε ζήσει δίπλα σε μουσουλμάνους δεν φαίνεται να τον απασχόλησε ιδιαιτέρως η θρησκεία. Αντίθετα, ασπαζόταν την άποψη: «Απολαύστε το κρασί και τις γυναίκες και μην φοβάστε. Ο θεός έχει συμπόνια».

  • Ρουμπαγιάτ

    Ρουμπαγιάτ

    Ο Πέρσης ποιητής ψάλλει και παραψάλλει το κρασί. Αλλά όχι όπως οι διάφοροι κρασοπατέρες, οι οποίοι δεν υψούνται πολύ υπεράνω της μετριότητος. Το κρασί...

    8,50€6,80€