Μπατάκης, Νικόλαος

Ο Νικόλαος Μπατάκης γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά. Αποφοίτησε, διαδοχικά, από το Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο Τμήματος Φυσικής), το Μεταπτυχιακό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Κολλέγιο Πόλεως της Νέας Υόρκης (M.A.-CCNY, USA) και το Πανεπιστήμιο Πόλεως της Νέας Υόρκης (Ph.D.-CUNY, USA), περατώνοντας έτσι τις σπουδές του περί το 1975 με διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική. Τα επόμενα έτη εργάστηκε ερευνητικά, κατά σειρά, στο University of Pennsylvania (Philadelphia, USA), στο Oxford University (Oxford, UK), στο Institut Henri Poincare (Paris, France) και στο CERN (Geneve, Suisse). Με αρχική εμβάθυνση στην θεωρία της Γενικής Σχετικότητας, το ερευνητικό του έργο εντάχθηκε στην προσπάθεια διατύπωσης θεωριών ενοποίησης που περιλαμβάνουν την βαρύτητα (ειδικότερα, σε μια γεωμετρική διατύπωση στα πλαίσια πολυδιάστατων μη-Ευκλείδειων χώρων) με περισσότερες από 100 εργασίες (μελέτες, δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας συνεχίζει την έρευνα στην Θεωρητική Φυσική και, παράλληλα, συναίρει εκπαιδευτικά και ερευνητικά μεταπτυχιακούς φοιτητές ως Διδάσκων ή Επιβλέπων Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο κανονικό Προπτυχιακό Πρόγραμμα διδάσκει και το υποχρεωτικό μάθημα «Κλασική Μηχανική».
Με το παρόν σύγγραμα ο καθηγητής Ν.Α. Μπατάκης επιδιώκει μια σωστή εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο της Κλασικής Μηχανικής. Αρχικά ταυτόσημη με το σύνολο της Φυσικής και ήδη θεμελιώδες πεδίο της, η Κ.Μ. εδραιώθηκε από τον 17ο αιώνα και διαμορφώνεται έκτοτε με καθοριστικές συνεισφορές από τον Νεύτωνα, τον Λαγκράνζ, τον Πουανκαρέ, τον Αϊνστάιν, κ.ά. (ο κατάλογος συνεχίζεται με ονόματα κορυφαίων φυσικών όλων των εποχών!). Διαχρονικά η Κ.Μ. έχει εκπαιδεύσει και γοητεύσει (αναντικατάστατα και αλάνθαστα) κάθε γεννεά φυσικών, ενώ συγχρόνως αναπτύσσεται και προσφέρει ενεργά μέχρι σήμερα, τόσο θεωρητικά (π.χ., με τις πρόσφατες θεωρίες χάους ή πρωτοποριακών χωροχρονικών γεωμετριών) όσο και πρακτικά (π.χ., με το σύνολο των υπολογισμών προώθησης, πλοήγησης και εγκατάστασης σε όλα τα υπαρκτά ή προβλεπόμενα Διαστημικά Προγράμματα).
Το βιβλίο, πιστό στην παράδοση επιστημονικής ακρίβειας ενός πανεπιστημιακού συγγράματος, διατρέχεται από νοοτροπία απομυθοποίησης και άμεσης αναγωγής στις Αρχές. Απαλλαγμένο από αναχρονισμούς, αποφεύγει εκκρεμότητες, ασάφειες και παρανοήσεις. Ιδιαίτερη φροντίδα καταβάλλεται για εκείνες που επί δεκαετίες ταλανίζουν διδάσκοντες και διδασκόμενους στην θεμελιώδη Φυσική, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.