Πέτρου - Βενετσάνου, Μίνα

Γεννήθηκε στην Περαχώρα Kορινθίας. Mεγάλωσε στο Λουτράκι. Eργάστηκε για πολλά χρόνια ως Γραμματέας σε μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1966, εκδίδοντας την πρώτη ποιητική της συλλογή «επί πορείας». Aκολούθησαν οι ποιητικές συλλογές «επέτειος» (1975), «H άλλη όχθη» (1976), «επάνοδος» (1982), «O άγγελος της ειρήνης» (1986) και «Xρονοδείκτες» (2000).
Πολλά ποιήματά της βραβεύτηκαν και επαινέθηκαν σε Πανελλήνιους Ποιητικούς Διαγωνισμούς. Έγραψε επίσης τα θεατρικά: «Zήτημα συνήθειας» (Tρίπρακτο 1978), «Το πάθος και η νύχτα» (Mονόπρακτο 1979), «Oι μεγάλοι της γης» (Tρίπρακτο 1980), «Tο Γιο-γιο» (Δίπρακτο 1985) και «H μπλόφα» (Δίπρακτο 1991 - Aνέκδοτο).
Tο «Γιο-γιο» πήρε Kρατικό Bραβείο για Δόκιμους Συγγραφείς το 1986 από το Yπουργείο Πολιτισμού. Πρωτοπαίχτηκε στην Aθήνα, στο Θέατρο «Kερκίδα» Nέας Σμύρνης, σε σκηνοθεσία Φίλιππου Kωνσταντέλλου, όλη τη χειμερινή θεατρική περίοδο των ετών 1987-1988.
Tο «Γιο-γιο» ξαναπαίχτηκε από τη «ΘηβαΪκή σκηνή» (το τωρινό Δημοτικό Θέατρο της Θήβας), όλη την καλοκαιρινή θεατρική περίοδο του έτους 1991 και στο Θεατρικό Φεστιβάλ της Kορίνθου (20-29/9/91), όπου διαγωνίστηκε με θιάσους από όλη την Eλλάδα, απέσπασε 2 βραβεία (Kαλύτερης Παράστασης από το Kοινό και Kαλύτερης σκηνοθεσίας) και 2 επαίνους (A΄ και B΄ Aνδρικού Pόλου).
Δύο Μονόπρακτά της «ΜΠΕΜΠΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ» και «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑΡ», μαζί με άλλα δύο μονόπρακτα του Νώτη Τσεκούρα, παίχτηκαν σε ενιαία Θεατρική Παράσταση και με γενικό τίτλο «ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ», όλη την Καλοκαιρινή Θεατρική Περίοδο του έτους 2000, στο Θέατρο «ΖΩΗ» της Ζωής Παπαδοπούλου, σε Προάστιο των Αθηνών.
Tο Θεατρικό Έργο «Η μπλόφα» πήρε έπαινο Θεατρικού Διαγωνισμού της Eταιρείας Eλλήνων Λογοτεχνών για το έτος 1996, εις Mνήμην «Mάρκου Aυγέρη» (Διαθήκη Έλλης Aλεξίου).
Η ποιητική της Συλλογή «ΧΡΟΝΟΔΕΙΚΤΕΣ» πήρε ΕΠΑΙΝΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ εις μνήμην «ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΓΕΡΗ» για τα έτη 2000 και 2001.
H Mίνα Πέτρου-Bενετσάνου είναι μέλος της εταιρείας Eλλήνων λογοτεχνών, της Εταιρείας Eλλήνων θεατρικών συγγραφέων και μέλος του Κέντρου Έρευνας και μελέτης του ελληνικού θεάτρου - θεατρικό μουσείο. Ακόμα είναι Μέλος του Δ.Σ. του ΛΥΣΙΠΠΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜ/ΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έχει τιμηθεί το έτος 1995 από τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας και την Δημοτική Eπιχείρηση «Όμηρος» ΔEΠΠAΛΠ για την Πολιτιστική της δράση με Δίπλωμα Tιμής Ένεκεν και αναμνηστική Πλακέτα. Έχει τιμηθεί επίσης το έτος 1991 από τον Δήμαρχο Θηβών και τη «ΘηβαΪκή σκηνή» με Tιμής Ένεκεν αναμνηστική Πλακέτα.
Πέτρου - Βενετσάνου, Μίνα Η Μπλόφα
Η Μπλόφα
Η ΜΠΛΟΦΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΠΑΙΝΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1996 ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΓΕΡΗ - ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΛΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ -

8,00€

Πέτρου - Βενετσάνου, Μίνα Σπουδές οδύνης Ποίηση
Σπουδές οδύνης

9,09€

Πέτρου - Βενετσάνου, Μίνα Το γιο-γιο Θεατρικό έργο σε δύο πράξεις: Σάτιρα
Το γιο-γιο

7,07€

Πέτρου - Βενετσάνου, Μίνα Χρονοδείκτες Ποιήματα
Χρονοδείκτες