Αμπαδογιάννη, Λιλίκα

Η Λιλίκα Αμπαδογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αρχιτέκτων-μηχανικός, διπλωματούχος του ΕΜΠ με μετεκπαίδευση στην Ολλανδία. Διετέλεσε βοηθός καθηγητή στην έδρα της Κτηριολογίας.
Εργάστηκε στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στις μελέτες της και τις κατασκευές, όπως και στις διαμορφώσεις κτηρίων ή στις διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων, διαφαίνονται οι επιρροές των μεγάλων «δασκάλων» τής δεκαετίας του ’60.
Ζωγραφίζει και γράφει.
Πίνακές της παρουσιάζονται σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναλαμβάνει την οργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής και γλυπτικής. Επιμελείται έντυπα, τεύχη και καταλόγους.
Ταξίδεψε και έζησε σε μακρινές και μαγευτικές χώρες. Από την Χιλή στον Αρκτικό κύκλο, την Αυστραλία και το Μεξικό, την Καραϊβική. Το πέρασμά της στην Αφρική (Ρουάντα-Μπουρούντι, Μπενίν) και τον Άγιο Δομίνικο, επηρέασε τις αναμνήσεις με καταγραφές ζωής και βιώματα άλλων κόσμων και πολιτισμών.
Κινείται και εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς εμπνευσμένη από τα μηνύματα της ζωής, τις εξελίξεις σε όλες τις μορφές της τέχνης, τις εικόνες, τα συναισθήματα. Μαγεύεται από την αύρα του καινούργιου, τις συγκινήσεις, το απρόβλεπτο και μη συνηθισμένο.

Έργα:
oΒιβλίο Παγγαίο, 1997, Υπ. Δημ. Έργων - Οικισμός. Προστασία παραδοσιακών οικισμών.
oΛεύκωμα Από το Επέκεινα, 1983, με σκίτσα-γκραβούρες από την Ελληνική Αρχιτεκτονική.
oΗμερολόγιο Τήνος, 1988, έκδοση: Δ. Τήνου με σκίτσα γκραβούρες του νησιού.
oΔίσκος 33 στροφών, και λεύκωμα το Πέμπτο Φεγγάρι, με μουσική Γιάννη Κύρη.
oΜυθιστόρημα: Τυρκουάζ και Κίτρινο για έναν Αυτοκράτορα, Γκοβόστης, 1995.

Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Γράφτηκε στον ήλιο και τους δυνατούς ανέμους της Τήνου.