Γκέιγερσταμ, Γουστάβος

Ο Γουστάβος Γκέιγερσταμ (1858-1909) ήταν Σουηδός μυθιστοριογράφος. Από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, θεωρείται πρόδρομος του σύγχρονου ψυχολογικού μυθιστορήματος. Αν και δύσκολα το έργο του μπορεί να ταξινομηθεί αυστηρά σε κάποιο λογοτεχνικό ρεύμα, ωστόσο  μπορούν να ανιχνευτούν σε αυτό στοιχεία ρεαλισμού και ρομαντισμού. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας ψυχογράφος που μάς οδηγεί στο άδυτο της ψυχής μας αφού πρώτα με γενναιότητα έχει καταθέσει τη δική του ειλικρινή μαρτυρία. Στενός φίλος του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, έχαιρε της εκτίμησης του Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Πολλά έργα του μεταφράστηκαν στα γερμανικά όσο ακόμα ζούσε. Η Δύναμη της Γυναίκας έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί μας αποκαλύπτει το πνεύμα και την προσωπικότητα του συγγραφέα και το γενικό χαρακτήρα του έργου του. Ο Γκέιγερσταμ κατέχει αναμφισβήτητα σπουδαία θέση στα Σουηδικά Γράμματα και αναγνωρίζεται ως σημαντικότατος συγγραφέας της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

 

¶λλα σημαντικά έργα του είναι: Το βιβλίο του μικρού αδελφού, Αγάπη, Η κωμωδία του γάμου, Το αγόρι της Κυρα-Λένης.

 

 

 

Υπάρχουν συγγραφείς, που οι άνθρωποι στην αιώνια πορεία τους για την κατάκτηση της ομορφιάς, θα σταματούν πάντα ευλαβικά και θα σκύβουν με στοργή πάνω από το μόχθο τους για να ακούσουν τον ασίγαστο παλμό της καρδιάς τους.

Τέτοιος κι ο Γουστάβος Γκέιγερσταμ, ένας από τους πιο πλούσιους καρπούς του δέντρου της Σκανδιναβικής Λογοτεχνίας, μια ιδιαίτερη νότα στον παγκόσμιο πεζό λόγο, λαμπρός σαν βόρειο σέλας, ανθρώπινος και ωραίος σαν καλλιτέχνης της Αναγέννησης. Και το έργο του, Η Δύναμη της Γυναίκας, ένα γοητευτικό ταξίδι ανάμεσα στα δαντελωτά φιόρδ του στιλ και του αισθήματος.