Γαλάνη, Μαρίζα

Γαλάνη, Μαρίζα

Η Μαρίζα Γαλάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε τις πρώτες μεταπτυχιακές σπουδές της στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Brest στο Τμήμα Κλασσικών Γραμμάτων με θέμα Αριστοφάνη. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Α.Π.Θ με θέμα Αριστοφάνη και Marivaux και κέρδισε την υποτροφία Ι.ΚΥ για τις μεταπτυχιακές σπουδές της.

    Εκπόνησε την 1η διδακτορική της  διατριβή στο  Πανεπιστήμιο της Brest με θέμα Les didascalies internes chez Aristophane. Η 2η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Ε.Κ.Π.Α  με τίτλο Οι σκηνικές ενδείξεις από το αρχαίο δράμα έως σήμερα.

    Συμμετείχε  σε ερευνητικά προγράμματα του Α.Π.Θ. «Μεθοδολογία της έρευνας και διδασκαλίας της λογοτεχνίας»

    Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί: e-book, Les didascalies internes chez Aristophane,(2008)

 Στο περιοδικό Θευθ: Οι δύο όψεις της γραφής, τ.1.«Θεατρικές μεταμορφώσεις της γραφής» (2015), τ.2. «Το σταυροδρόμι των διδασκαλιών και της ποίησης», (2016), τ.3. «Σαλώμη: O Χορός των διδασκαλιών» (2016),  τ. 4. «Οι διακυμάνσεις του φωτός στον Tennessee Williams» (2016)

Συμμετείχε στην επιστημονική Διημερίδα του Τμήματος γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. «Δημήτρης Δημητριάδης: Παραβιάζοντας τα όρια»