Γκρουσέ, Ρενέ

Ο Ρενέ Γκρουσέ (5 Σεπτεμβρίου 1885 - 12 Σεπτεμβρίου 1952) ήταν Γάλλος ιστορικός και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Κατάχθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως λοχίας στο 81ο σύνταγμα πεζικού. Τραυματίστηκε το 1915. Συνέχισε, ωστόσο, να υπηρετεί ως τραυματιοφορέας.

 

Στη συνέχεια ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας στη Σχολή των Ανατολικών Γλωσσών. Ήταν υπεύθυνος σπουδών στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και τη Σχολή του Λούβρου, επιμελητής στο Μουσείο του Λούβρου, βοηθός επιμελητής και, μετέπειτα, επικεφαλής επιμελητής στο Μουσείο Γκιμέ μετά το 1929, ενώ, στην συνέχεια, διευθυντής του Μουσείου Σερνουσί μετά το 1933. Ήταν γραμματέας του Journal Asiatique και μέλος του Συμβουλίου των Εθνικών Μουσείων. Το συγγραφικό έργο του για την περίοδο των Σταυροφοριών λογίζεται μέχρι και σήμερα μεταξύ των σημαντικότερων.

Ο μεσαιωνολόγος Pierre Aubé αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Ιστορικός αυτός, ο οποίος πέτυχε να βασίσει το έργο του στους κορυφαίους εκ των μεγαλύτερων οριενταλιστών της εποχής του, διακρίνεται για τη σπάνια ευρυμάθειά του. Η οπτική του γωνία είναι ιδιαιτέρως επηρεασμένη από την αποικιακή ουτοπία, η οποία κυριαρχούσε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920-1930, περίοδο κατά την οποία και έχτισε το opus magnum του».