ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ DE PROFUNDIS (11/1/2016)

ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ DE PROFUNDIS (11/1/2016)
Το περιοδικό ποίησης ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ συνεχίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με αναγνώσεις ποιημάτων από νέους και νεότατους στην πλειονότητά τους ποιητές.

Τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του δεύτερου κύκλου Ποιητικών Διαλόγων. Στη συνάντηση διάβασαν ποιήματά τους τέσσερις ποιητές, εκπρόσωποι διαφορετικών «γενιών», ο Πάνος Κυπαρίσσης, ο Γιάννης Αντιόχου, ο Αλέξιος Μάινας και η Κατερίνα Αυγέρη, καθώς και ποιητές από το κοινό. Η βραδιά ξεκίνησε με ένα σχόλιο του υπεύθυνου-συντονιστή Κώστα Γ. Παπαγεωργίου σχετικά με τη μη ύπαρξη ευδιάκριτων ορίων και ειδοποιών χαρακτηριστικών ανάμεσα στις γενιές –και όχι μόνο τις ποιητικές– της σύγχρονης εποχής, πράγμα που τελικά δεν μας επιτρέπει να μιλάμε για διαφορετικές ποιητικές γενιές, παρά μόνον για διαφορετικές ηλικίες.

Η κουβέντα που ακολούθησε τις αναγνώσεις περιστράφηκε γύρω από τον τίτλο των ποιημάτων, και οι ποιητές κατέθεσαν την προσωπική ποιητική εμπειρία τους για ζητήματα όπως:
 Δεσμεύει ο τίτλος την ποιητική πρόσληψη;
 Επηρεάζει τον αναγνώστη;
 Τι συμβαίνει όταν είναι περιγραφικός;
 Αναιρεί το στοιχείο της ποιητικής έκπληξης;
 Αποτελεί προϋπόθεση της ποιητικής διαδικασίας;
 Είναι απλώς μια εκ των υστέρων προσθήκη;

Οι αναγνώσεις ποιημάτων με τον διαφορετικό ρυθμό τους αλλά και το ίδιο το χρώμα της απαγγελίας του δημιουργού, έδωσαν έναυσμα για μια κουβέντα σχετικά με τον ρυθμό του ποιητικού λόγου και για το κατά πόσον υφίσταται ρυθμός στα ποιήματα των συγχρόνων, που ως επί το πλείστον είναι πεζόμορφα. Σε σχέση με τη διάκριση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού ρυθμού, καθώς και για το κατά πόσον κάθε λεκτικό γεγονός έχει εντέλει ρυθμό εγγενή, ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις.


Η συζήτηση θα συνεχιστεί, εμπλουτισμένη με τις ποιητικές φωνές των προσκεκλημένων ποιητών:

Αντώνης Φωστιέρης
Δημήτρης Κοσμόπουλος
Θωμάς Ιωάννου
Κατερίνα Χανδρινού


Ανανεώνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας για τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 στο Βιβλιοπωλείο de Profundis των Εκδόσεων Γκοβόστη και Ώρα 18:30΄.

Συντονίζει ο:
ΚΩΣΤΑ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ποιητής-Κριτικός Λογοτεχνίας
ΠΙΣΩ